Реформа охорони здоров'я: що чекає медицину Харкова
26 червня 2017 13:47 Медицина
Реформа охорони здоров'я: що чекає медицину Харкова Зміни, які тягне за собою реформа охорони здоров'я, сьогодні, 26 червня, в рамках програми «Персона» на телеканалі «Р1» обговорила заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Віце-мер зазначила, що реформа охорони здоров'я - справжнє випробування для Харкова. На сьогоднішній день в місті функціонують 69 медичних установ. Реформа передбачає оптимізацію сфери охорони здоров'я, і ​​деякі лікарі і медичні працівники можуть потрапити під скорочення.

«Ми сподіваємося, що цим людям знайдеться місце всередині нової системи охорони здоров'я. Зі свого боку, ми хочемо максимально зберегти фахівців, які мають великий досвід в медицині, вміють лікувати і хочуть лікувати», - підкреслила Світлана Горбунова-Рубан.

Також заступник міського голови зазнчила, що одна з основних проблем нової реформи в тому, що її проводять в умовах незміненого законодавства.

«Так, внесли достатню кількість змін до нормативних актів, які забезпечують роботу системи охорони здоров'я, але основні позиції не змінилися. Наприклад, 49-та стаття Конституції говорить: охорона здоров'я в Україні безкоштовна. Тобто в зв'язку з реформою виникає безліч питань», - зазначила Світлана Горбунова-Рубан.

При цьому віце-мер підкреслила, що поки не прийнятий нормативний акт, рішення Верховної Ради, поки немає наказу Міністерства охорони здоров'я - місто може вносити пропозиції щодо проведення реформи, і вже вносило. Однак до пропозицій харків'ян не завжди прислухаються.

«Ми пропонували провести пілотну реформу в Харкові, але, на жаль, ніяких результатів від тих пропозицій, які були висловлені на базі нашого напрацьованого досвіду, сьогодні немає. Ми дуже обережно ставимося до всіх змін. Харків брав участь у всіх засіданнях з цього питання і на рівні Асоціації міст України, і в Адміністрації Президента, на колегіях в Міністерстві охорони здоров'я. Ми хочемо зрозуміти, як нам зробити так, щоб підвищити якість медичних послуг і щоб харків'янам було комфортно», - підкреслила Світлана Горбунова-Рубан.

Віце-мер звернулася до жителів міста з проханням не турбуватися в зв'язку з прийдешніми змінами в сфері медицини: як тільки вони вступлять в дію, харків'янам все роз'яснять.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини